Header Ads

Εκδρομή του παραρτήματος Έδεσσας στα Μετέωρα

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2019 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του παραρτήματος Έδεσσας πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εκπληκτικό φυσικό τοπίο και να επισκεφθούν ορισμένα από τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των βράχων.

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια κατά την Παλαιογενή Περίοδο. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισμοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σημερινό τους σχήμα.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο, μετά από το Άγιο Όρος, σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Λόγω της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. Στις αρχές του 19ου αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από το στρατό του Αλή Πασά. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

  Οι έξι επισκέψιμες μονές είναι:
  • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, χτίστηκε  τον 16ο αιώνα, έχει ένα μικρό εκκλησάκι, διακοσμημένο από τον γνωστό Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρίτλη, το 1527. Ένας μοναχός κατοικεί  εκεί  από το 2015.
  • Η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε το 1560. Σήμερα είναι ένα ανθηρό μοναστήρι  με πάνω από 10 μοναχές (2015).
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
  • Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
  • Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)


Δεν υπάρχουν σχόλια