Header Ads

Επίσκεψη στο μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 το σχολείο μας στα πλαίσια του project και του μαθήματος του κοινωνικού γραμματισμού επισκέφθηκε το μουσείο Βαλκανικών Πολέμων. Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο Βαλκανικών Πολέμων χτίστηκε στο χωριό Γέφυρα ή ΤΟΨΙΝ (σύμφωνα με την τουρκική ονομασία) στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον σπουδαίο Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αριγκόνι και αρχικά υπήρξε αγροικία της εβραϊκής οικογένειας Μοδιάνο μιας εκ των πλουσιοτέρων  οικογενειών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μετά τον Ιταλο-Οθωμανικό πόλεμο του 1911 η αγροικία Μοδιάνο πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών. 

Το 1912 ο Ελληνικός στρατός μετά την νικηφόρα έκβαση της μάχης των Γιαννιτσών και την διάβαση του Αξιού ποταμού μετά από τις φιλότιμες όσο και ενθουσιώδεις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλάστρας έφτασαν στην έπαυλη ΤΟΨΙΝ όπου και διαπραγματεύτηκαν την παράδοση της Θεσσαλονίκης. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν από Ελληνικής πλευράς από τον διάδοχο Κωνσταντίνο και το επιτελείο του και και από Τουρκικής πλευράς από τον διοικητή της Θεσσαλονίκης Χασάν Ταχσίν Πασά όπου και υπογράφηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό. 
  
Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα του μουσείου που περιλαμβάνουν στρατιωτικές στολές, οπλισμό της εποχής από τους εμπλεκόμενους στους Βαλκανικούς Πολέμους στρατούς, μετάλλια, πίνακες, αρχεία και έγγραφα, επιπλέον να θαυμάσουν την άρτια αρχιτεκτονική της έπαυλης, καθώς επίσης και να ξεναγηθούν στο χώρο της. Στο τέλος της ξενάγησης κατευθυνθήκαμε στον αύλειο χώρο όπου βρίσκεται περιστερώνας καθώς και το ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν Πασά όσο και του γιού του Κενάν Μεσαρέ ο οποίος υπηρέτησε ως υπασπιστής τον πατέρα του αλλά υπήρξε και σπουδαίος ζωγράφος ο αποτύπωσε τις μάχες των Βαλκανικών πολέμων. 


















Δεν υπάρχουν σχόλια