Header Ads

Αστροβραδιά στους πρόποδες του Πάικου

Οι δραστηριότητες του ΣΔΕ Γιαννιτσών συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του σχολικού έτους. 
Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 9ης Ιουλίου, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, περίπου 30 άτομα, μικροί και μεγάλοι, μαζεύτηκαν, στα πλαίσια του επιστημονικού γραμματισμού, στο κτήμα του εκπαιδευόμενου Σπύρου Χαραλαμπίδη, στο Ελευθεροχώρι.

Η βραδιά είχε τόσο αστρονομικό όσο και γαστρονομικό περιεχόμενο, αλλά κυρίως μας έδωσε την ευκαιρία να ξανανταμώσουμε και να περάσουμε πολύ όμορφα. Στην αρχή, η πυκνή συννεφιά μας απογοήτευσε, όμως θυμηθήκαμε τον αστρονόμο του Πανεπιστημίου της Alberta, J. W. Campbell, ο οποίος γύρισε όλο τον κόσμο για να δει 12 εκλείψεις κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και κάθε φορά τα σύννεφα απέκλειαν την παρατήρηση.

Τελικά όμως, τα σύννεφα έφυγαν κι έτσι, μακριά από τη φωτορύπανση της πόλης, απολαύσαμε τον έναστρο ουρανό, τόσο με γυμνό μάτι όσο και με τη χρήση τηλεσκοπίου. Βρήκαμε, με τη βοήθεια ενός laser pointer, τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, τον Πολικό Αστέρα και το Βορρά, την Κασσιόπη, τον Κύκνο, το Βέγα της Λύρας, το τρίγωνο του καλοκαιριού, τον κόκκινο και άρα ψυχρό Αντάρη του Σκορπιού, τον Αρκτούρο,  τον Στάχυ της Παρθένου, το Δελφίνι. Ακόμη, ως αρχαίοι Σπαρτιάτες στρατιώτες, χρησιμοποιήσαμε το ζευγάρι του Mizar και του Alcor για να μετρήσουμε την οξύτητα της όρασής μας. Θαυμάσαμε μέσα από το τηλεσκόπιο τους κρατήρες και τις θάλασσες της Σελήνης, που ήταν σε φάση πρώτου τέταρτου, είδαμε τους δορυφόρους του Γαλιλαίου του πλανήτη Δία και τα δαχτυλίδια του πλανήτη Κρόνου.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο κι έτσι κάποιοι ήθελαν να συζητήσουμε για το αν ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, άλλοι για τους εξωγήινους, άλλοι για τους μύθους των αστερισμών, άλλοι για τις εκλείψεις και τα τηλεσκόπια και κάποιοι πιο φιλοσοφικά θέματα.

Ύστερα από αρκετές ώρες γυρίσαμε χαρούμενοι στα σπίτια μας, με την υπόσχεση για ένα νέο ραντεβού, είτε και πάλι στην εξοχή, είτε στο Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ!












Δεν υπάρχουν σχόλια