Header Ads

Αφιέρωμα στην 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Γιαννιτσών


Αφιέρωμα στην 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Γιαννιτσών


   Στις 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης μας από τον Οθωμανικό ζυγό και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Η μάχη των Γιαννιτσών καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην ιστορία των Βαλκανικών πολέμων και απετέλεσε μια από τις σημαντικότερες μάχες που διεξήχθησαν κατά την περίοδο του Α Βαλκανικού πολέμου. Ο Ελληνικός στρατός μετά τις επιτυχίες του στο Θεσσαλικό μέτωπο προήλασε στα Μακεδονικά εδάφη και απελευθέρωσε τα Σέρβια, την Κοζάνη, την Κατερίνη και την Έδεσσα. Ο Ελληνικό στρατός βρίσκεται στις 19 Οκτωβρίου 1912 δυτικά των Γιαννιτσών.  

   Η πόλη των Γιαννιτσών θεωρούνταν «ιερή» για τους Οθωμανούς λόγω του μνημείου και της ιστορικής παράδοσης του Γαζή Εβρενός Μπέη του πρώτου Τούρκου στρατηλάτη Ευρωπαϊκών εδαφών  και θα έδιναν των υπέρ πάντων αγώνα  για να υπερασπιστούν την ιερή τους πόλη και να σταματήσουν την προέλαση του Ελληνικού στρατού. Επιπλέον διέθεταν 25000 στρατό καθώς και ισχυρό πυροβολικό και επέλεξαν ως πεδίο σύγκρουσης την περιοχή ανάμεσα στο όρος Πάϊκο και της λίμνης των Γιαννιτσών. Όμως ο ελληνικός στρατός παρά το γεγονός της εξάντλησης από τις συνεχόμενες μάχες και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήταν αποφασισμένος να απελευθερώσει τα εδάφη αυτά και να φτάσει μέχρι την Θεσσαλονίκη. Ο στρατός μέσω των Μεραρχιών προσέγγισε τα χωριά Μελίσσι, Αμπελιές και Μυλότοπο και κατάφερε να πλήξει την τουρκική αντίσταση. Κατά την διάρκεια της νύχτας οι εχθροπραξίες διεκόπησαν και συνεχίστηκαν το πρωί της 20ης Οκτωβρίου. Ο τουρκικός στρατός και ο επικεφαλής του Χασάν Ταξίν Πασάς βλέποντας την αρνητική έκβαση της μάχης εγκατέλειψε την πόλη και πρόλαβε να περάσει έγκαιρα τον Λουδία ποταμό. Την ίδια ημέρα μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με το επιτελείο του και τελείται δοξολογία στην Μητρόπολη προς τιμή των πεσόντων.  

   Στην Πόλη των Γιαννιτσών προς τιμή των ηρωικών πολεμιστών που χάθηκαν στην φονική μάχη των Γιαννιτσών χτίστηκε το ηρώο ή πιο γνωστό ως «μαύρο άγαλμα που αναπαριστά τον φτερωτό χρόνο και στα πόδια του βρίσκεται η μητέρα πατρίδα η οποία αγκαλιάζει το σκοτωμένο της τέκνο. Κάτω από το άγαλμα βρίσκονται θαμμένοι νεκροί της μάχης των Γιαννιτσών. Επιπλέον οπλισμός, στολές, χάρτες, μετάλλια, έντυπα της εποχής από την μάχη των Γιαννιτσών βρίσκονται στο στρατιωτικό μουσείο της πόλης το οποίο στεγάζεται στην Λέσχη Αξιωματικών.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια