Header Ads

Επισκέψεις στο ΣΔΕ Νιγρίτας (updated)

Mε τον καλύτερο τρόπο κλείσαμε το project μας, «Βυζαντινή Μουσική και Παράδοση», καθώς αφού έμαθαν γι' αυτό, μας κάλεσαν από το ΣΔΕ Νιγρίτας να αναλάβουμε τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης για τη λήξη των μαθημάτων τους. Εκεί, οι μελωδίες της μουσικής παράδοσης των έμπειρων «Χάλκινων της Γουμένισσας» από ομάδα εκπαιδευομένων του σχολείου μας, σκόρπισαν χαρά στους κρατούμενους και στους επισκέπτες.

Επίσης, στο πνεύμα της συνεργασίας των δυο ΣΔΕ, πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον κ. Νικόλαο Κυριακού, Φυσικό του ΣΔΕ Γιαννιτσών, με θέμα «Πώς έγινα μελισσοκόμος». Στο καλωσόρισμά του, ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Τάσος Λασπάς, μεταξύ των άλλων, τόνισε και τη χρησιμότητα της γνώσης ενός τέτοιου πρακτικού επαγγέλματος για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων, καθώς αυτό δεν έχει εξαιρετικές απαιτήσεις για το ξεκίνημά του και στην πορεία προσφέρει καλά εισοδήματα.
 
Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα διαδραστική και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκειά της. Πολλοί είχαν στο παρελθόν κάποια μελισσοκομική εμπειρία και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν κάποια στιγμή με αυτό το επάγγελμα. Δόθηκε βάρος κυρίως στα πιο πρακτικά και εύκολα θέματα όπως: το πώς ξεκινάμε, τα βήματα, η κοινωνία των μελισσών, η επιθεώρηση και τα προϊόντα της μέλισσας και λιγότερο στα πιο εξειδικευμένα και επιστημονικά όπως: η ιστορία της μελισσοκομίας, το αν ξέρει η μέλισσα μαθηματικά, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, οι ασθένειες και οι εχθροί. Στο τέλος δοκιμάσαμε κάποια από τα προϊόντα της μέλισσας. Έτσι, μέσα και από τις πολλές ερωτήσεις και τη συζήτηση που έγινε, αποκαλύφθηκαν πολλά από τα «μυστικά» του θαυμαστού κόσμου της μέλισσας!

Ευελπιστούμε ότι η δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στα δυο σχολεία θα παραμείνει ανοιχτή και ότι μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες διάδρασης προς όφελος των εκπαιδευόμενων και των δυο δομών.










Δεν υπάρχουν σχόλια